Clima

clima

Fiind asezata intr~o zona de deal, climatul va fi unul specific, adica se incadreaza in normele climaterice date de o astfel de zona, cu inaltimi ce oscileaza intre 200 si 400 metri. Trebuie amintit ca unii indicatori climatici stau si sub influenta altor factori ca asezarea in tara, dispunerea reliefului, influentele externe si nu in ultimul rand interventia omului in modificarea peisajului.

Sub aspectul temperaturilor putem afirma ca media anuala este cuprinsa intre 6 grade si 8 grade Celsius. Maximile se regasesc in luna iulie, si pot ajunge pana la 39~40 grade iar minimile in ianuarie si pot cobori pana la minus 30 grade Celsius.

Numarul zilelor cu inghet este de circa 180 iar cel al zilelor cu bruma de aproape 15. Diferentele de temperatura apar la nivel de comuna prin faptul ca, iarna zonele mai inalte (Valea Ursului, Chilii si chiar Muncelul de Jos) au temperaturi mai coborate fata de Giurgeni si Bucium, acestea din urma fiind situate la cote mai joase si la adapostul dinspre nord al unor dealuri .

Indiferent de anotimp, Moldova fiind o zona deschisa atat dinspre nord cat si dinspre sud, masele de aer fie ele reci sau calde, patrund cu usurinta si in zona comunei impunand caracteristicile aduse de acestea, adica geruri si viscole iarna, zile caniculare vara.

Precipitatiile medii anuale se incadreaza intre 500-600 mm, medie caracteristica centrului Moldovei.Umiditatea relativ a aerului este de 68% , caracteristica ce difera de la o perioada la alta. Precipitatiile cad sub forma lichida vara si partial toamna sau primavara dar mai ales sub forma solida iarna. Tot iarna ninsorile pot fi insotite si de vant, crivat, un vant specific Moldovei pe timp de iarna, ducand la formarea fenomenului de viscol cu urmari nefaste in ceea ce priveste buna desfasurare a activitatilor din comuna. Numarul zilelor cu zapada este de 60-80 pe an iar data medie a primei ninsori este cuprinsa intre 20 noiembrie si 1decembrie. Data medie a inceputului stratului stabil de zapada se observa in a doua jumatate a lunii decembrie, iar sfarsitul stratului stabil la sfarsitul lunii februarie.Umiditatea relativ a aerului este de 68% , caracteristica ce difera de la o perioada la alta. Precipitatiile cad sub forma lichida vara si partial toamna sau primavara dar mai ales sub forma solida iarna. Tot iarna ninsorile pot fi insotite si de vant, crivat, un vant specific Moldovei pe timp de iarna, ducand la formarea fenomenului de viscol cu urmari nefaste in ceea ce priveste buna desfasurare a activitatilor din comuna. Numarul zilelor cu zapada este de 60-80 pe an iar data medie a primei ninsori este cuprinsa intre 20 noiembrie si 1decembrie. Data medie a inceputului stratului stabil de zapada se observa in a doua jumatate a lunii decembrie, iar sfarsitul stratului stabil la sfarsitul lunii februarie.

Cantitatile insemnate de precipitatii cad in perioada martie~iunie iar minimul in perioada noiembrie~februarie, fapt constatat si de masuratorile fostei statii pluviometrice din Valea Ursului, pe parcursul mai multor ani.

In ceea ce priveste miscarile aerului putem spune ca exista anumite directii preferate, cauzate fie de circulatia generala a atmosferei (actiunea ciclonilor si anticiclonilor), fie de existenta barajului orografic al Carpatilor sau a altor factori. De regula predomina vanturile cu deplasare dinspre vest insa uneori pot bate dinspre sud sau chiar dinspre nord si est, care pe timp de iarna genereaza viscolul.

Trebuie sa amintim ca zona comunei se afla intr~un spatiu cu influente de ariditate, specifice Europei de Est, cu amplitudini termice mari de la vara la iarna si cu un deficit in ceea ce privesc precipitatiile medii anuale. Datorita reliefului neregulat si a unei oarecare diversitati vegetale putem regiona climatic comuna si pe microclimate.

Astfel regasim :

~ un microclimat al vailor, existent pe cursul Barladului in zona Giurgeni, in partea inferioara a satului Bucium. Aceste zone sunt ferite partial de vanturile de nord din timpul iernii, insa tot aici se pot produce inversiuni de temperatura in anotimpul rece. Comparativ cu celelalte zone temperaturile sunt mai blande.

~un microclimat al platourilor superioare, ce corespund platourilor structurale ca cel al Dealurilor Golani, Muncel si Baneasa.

~ un microclimat al versantilor cu orientare spre sud (corespunde cu flancurile sudice ale dealurilor amintite), caracterizat printr

~un maxim de insolatie si prin introienire iarna.

~un microclimat al versantilor orientate spre nord, ai acelorasi dealuri, cu o larga expunere la curentii ce bat relativ dinspre nord si cu fenomene de spulberare a zapezii pe timpul iernii. Tot aici insolatia este minima.

~ un microclimat al zonelor impadurite ce se regaseste in padurile existente pe teritoriul comunei, caracterizat prin amplitudini termice mici pe parcursul zilei, cu o atenuare a vantului dar si existenta unui grad mai mare de nebulozitate in acele zone.

 

 

 

Share This:

Comments are closed.