Comuna Valea Ursului este asezata pe coasta Barladului, in bazinul superior al acestuia. Este o zona cu un relief variat, platforme structurale, dealuri inalte, forme marcate de puternice eroziuni, terase si sesuri.
Descoperirile arheologice intamplatoare sau din sapaturi sistematice, atesta faptul ca Bazinul Barlazelului este locuit din timpuri stravechi. Astfel au fost descoperite urme ale autohtonilor din paleolitic la Valea Ursului. Atestarile documentare scrise din epoca medievala, confirma la randul lor stravechea locuire a regiunii, majoritatea satelor fiind consemnata in actele cancelariei domnesti a Tarii Moldovei, incepand cu secolul XIV.
Populatia din regiune a inregistrat de-a lungul timpurilor, o crestere remarcabila. Faptul sa datorat obtinerii de terenuri pentru culturi, pasuni si fanete, pe seama padurii si aportului de populatie din regiunea de munte si din Transilvania, prin transhumanta. Vechimea atestarilor si modul cadastrarii indica drept mosii matrice Giurgeni in 1550, iar Valea Ursului in 1580 (fost Poienari si Giurgenii Boieresti ).
In anul 1942 apare in componenta si satul Chilii, atestat in anul 1790. In anul 1950 apare raionul Negresti, dar pierde satul Chilii componenta care se mentine si la organizarea administrativa din 1969 . In anul 1981 se include iarasi satul Chilii prin Decret Prezidential, la cererea acestui sat.