Flora si fauna apartine zonei de padure specifica altitudinii dealurilor dar si climatului. Intalnim arbori ca stejarul (Quercus robur), carpenul, fagul, ulmul (Ulmus campesstris), plopul, frasinul (Fraximus excelsior), tei (Tilia alba), corn (Coryllus)etc. Suprafetele de padure au inregistrat un regres mai ales dupa improprietarirea cetatenilor, suprafete mai insemnate ramanand intre Bucium si Muncelul de Jos, respectiv Sistari cat si in apropiere de satul Giurgeni.
Candva acesti codrii realizau o continuitate cu altii ce duceau pana in zona Iasiului. Pe langa acestia exista si o vegetatie de tip arbusti, ca porumbarul, catinisuri, macesul.
Un alt tip ar fi vegetatia ierboasa, a pajistilor date de pasuni si fanete ce se regaseste in apropierea tuturor satelor (Budai, Pietrarie, Bobeica, zona iazului, Glodeni, Arsita). Vegetatia de mlastina se intalneste mai ales in apropierea iazului sau a unor ape curgatoare si este data de stuf (Phragmitas), papura (Typha), rogoz, iarba de balta, menta broastei (Menta piperita), matasea broastei. Intalnim si grupuri ierboase din specia xeroterme, ca: pelinul (Artemisa absintium), coada soricelului (Achilaea panonica), pelinita (Artemisa austrioca), papadia, traista ciobanului (Bursa capsula postoris).
Dintre plantele medicinale amintim: coada soricelului, sunatoarea, musetelul, menta. Vegetatia de tip xeroterma o intalnim mai ales in locurile necultivate, intelenite cum ar fi fasiile eluviale ale vaii Pietrarie, Dealului Muncelului, etc. Vegetatia de tip segetal o intalnim pe terenurile agricole si este reprezentata de palamida, stir, cicoare, loboda, pir. Putem afirma ca regasim si plante specifice silvostepei, mai ales in zonele ocupate de fanete, reprezentate de paius (Festuca), colilie sau negara.
In ceea ce priveste raspandirea, fauna este geografico-vegetativa insa cu o slaba reprezentare. Astfel, in zonele de padure intalnim rareori porci mistreti (Sus scrofa) si caprioare (Capreolus capreolus). In celelalte zone, tot in numar mic intalnim vulpi (Vulpes vulpes), iepuri (Iepuns europaens), dihori (Mustella puterius), nevastuici (Mustella nivalis), rozatoare ca: popandai, soareci de camp, harciogi etc.
Dintre pasari intalnim: huhurezul, ciocanitori, grauri, cotofene; iar dintre cele migratoare: mierla, pupaza, privighetoarea, cucul etc.
In ceea ce priveste fauna acvatica, o intalnim fie in paraurile si baltile din comuna dar mai ales in apele iazului si este data de: pesti (crap, caras, biban, fitofag), amfibieni, reptile, insecte si pasari iubitoare de astfel de mediu.